Ako si dopriať viac spánku s malým bábätkom

Keď sa stanete rodičom, najčastejšie počúvame historky o bezsenných nociach. Novopečení rodičia dostávajú otázky: “Ako dieťatko spí?” a “Nie ste veľmi unavení?”. Vedzte, že rodičovstvo a nespavosť nemusí ísť ruka v ruke. Spánok nie je luxus, je to nutnosť.

Spánok je dôležitý pre celkovú pohodu a zdravie rodičov, rovnako ako pre zdravie ich dieťatka. Prečítajte si niekoľko spôsobov, ako maximalizovať množstvo spánku, aj keď ste čerstvými rodičmi malého bábätka.

4 spôsoby, ako si zaistiť viac spánku aj s malým bábätkom

 

 Vytvorenie upokojujúceho prostredia pre spánok

Existujú jednoduché kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste zaistili svojmu dieťatku čo najvyššiu šancu zaspať a zostať spať. Veľkú rolu hrá príprava detskej spálne tak, aby mohol spánok pokojne prebehnúť

Biely šum je užitočným pomocníkom pre pokojnejší spánok vášho bábätka. Dokáže prehlušiť vonkajšie zvuky, ako sú domáce zvieratá, starší súrodenci či doprava. Napodobňuje aj zvuky, ktoré vaše dieťatko počulo v maternici, takže je pre neho mimoriadne upokojujúce a relaxačné. Spánok s bielym šumom prospieva aj mnohým dospelým – vyskúšajte ho sami!

Okrem hluku pôsobí na deti aj svetlo. Jasné svetlo svietiace do detskej izby môže viesť ku kratšej dobe spánku, než bolo potrebné a skorému rannému budeniu. Použitie zatemňovacích roliet vám (a vášmu dieťatku) umožní dlhší nerušený spánok.

Ďalším dôležitým faktorom je teplota. Odporúčaná teplota pre detský spánok je približne 20-22 °C Spojenie tejto teploty s vhodným spacím oblečením zaistí, že vášmu bábätku nebude v noci príliš horúco ani príliš chladno, čo obmedzí zbytočné budenie.

Dodržujte rutinný režim

Deťom vyhovuje štruktúra a rutina, čo vám umožní naplánovať si deň a získať potrebný čas pre seba. Vytvorenie rutiny, a to aj v prvých mesiacoch, môže byť neuveriteľne užitočné. Pretože bábätká môžu byť nepredvídateľné, najmä čo sa týka spánku, dbajte na to, aby váš režim nebol príliš striktný a aby sa mohol prispôsobiť krátkym zdriemnutím či vynechaniu spánku.

Správne nastavený budíček je zásadný pre zaistenie primeraného množstva spánku a bdenia počas dňa, čo môže pomôcť zabrániť tomu, aby sa vaše dieťa pretiahlo. Pretiahnuté dieťa je náročné znova uspať, takže prevenciou tohto stavu môžete získať cenné hodiny spánku.

Doprajte si pokoj

Ako rodič máte na mysli predovšetkým bezpečie a pohodu svojho dieťatka, čo vám môže často zapríčiniť bezsenné noci. Stres je hlavnou príčinou problémov so spánkom u dospelých. Ak ho chcete znížiť, zaistite si viac pokoja dodržiavaním týchto zásad pre bezpečný spánok:

  • Bábätko spí samo
  • Na chrbte
  • V detskej postieľke alebo kolíske

Pokiaľ budete dodržiavať tieto pokyny, budete sa o svoje dieťatko počas noci menej stresovať. Ďalšou skvelou možnosťou, ako zaistiť pokoj, je chytrá ponožka Owlet Smart Sock 3 a kamera Owlet Cam 2. Nielenže môžete mať svoje dieťa na očiach, ale kamera vás tiež upozorní, keď zaznamená plač. Chytrá ponožka Smart Sock 3 sleduje ukazovatele kvality spánku vášho dieťatka a stráži jeho srdcový tep a hladinu kyslíka v krvi, čo umožňuje pokojnejší spánok celej rodine.

Požiadajte o pomoc

A nakoniec nezabudnite, že môžete požiadať o pomoc! Či už ide o priateľov alebo rodinu, ktorí pre vás vybavia pochôdzky alebo dieťatko postrážia, zatiaľ čo vy si doprajete zaslúžený odpočinok – nie ste na to sami.

Ďalším skvelým zdrojom informácií je služba spánkového experta alebo kouča. Ich hlavnou úlohou je zabezpečiť spánok pre celú rodinu a existuje mnoho rôznych metód a možností, ako to dosiahnuť. Zdravý spánok je zásadný a požiadať o odbornú pomoc môže často uľahčiť vám aj vašej rodine.

Lindsey Hennigar
Je zakladateľkou spoločnosti The Sleep Ranch (@thesleepranch) a mamičkou troch dievčatiek. V roku 2017 sa stala certifikovanou detskou spánkovou koučkou a pomohla tisícom rodín po celom svete naučiť svoje malé deti zaspať a zostať spať.

Nákupný košík
Návrat hore
Horúce letné zľavy až 30 %
This is default text for notification bar