7 zásad pri návšteve novorodenca

Dodržujte tieto tipy pri návšteve novorodenca
Novorodenci sú jednoducho najlepšie. Sú tak roztomilí, sladkí a majú tú úžasnú vôňu malého bábätka. Je teda pochopiteľné, že keď sa niekomu z vašich blízkych narodí dieťatko, chcete si užiť čo najviac bábätkovského tulenia. Pri návšteve novorodenca a jeho rodiny je však dôležité rešpektovať obrovskú zmenu, ktorá sa s vašimi blízkymi deje.

Najlepšie tipy pre spánok v tehotenstve

 

1. Príďte, keď to novým rodičom vyhovuje.

Nové dieťatko s novým režimom môže byť stresujúce. Jedným z hlavných pravidiel pre návštevy novorodenca je preto prispôsobiť sa rozvrhu rodičov, nie vášmu. Uvedomte si, že návšteva je síce príjemná, ale môže byť aj znepokojujúca, takže buďte flexibilní a majte s čerstvými rodičmi trpezlivosť. Koniec koncov, delí sa s vami o radosť zo svojho bábätka.

2.Vždy si umyte ruky a použite dezinfekčný prostriedok, než budete na bábätko siahať a chovať ho.

Malo by to byť samozrejmosťou, ale pre istotu pripomíname: VŽDY, VŽDY si umyte ruky (a použite dezinfekčný prostriedok, ak je k dispozícii), než si pochováte novorodenca, ktorého ste prišli navštíviť. Aj keď ste si ruky umyli pri príchode, nezabudnite si ich umyť aj tesne predtým, než si dieťa pochováte.

3. Žiadne bozkávanie!

Myslím, že sme všetci čítali hororové príbehy o neúmyselnom šírení herpes vírusu na novorodenca. Zdržať sa bozkávania dieťaťa na tvár (alebo vlastne kamkoľvek) je jednoducho dobré pravidlo. A nestrkajte dieťaťu prsty do úst, ani keď sú čisté. Nikdy.

4. Pred fotografovaním požiadajte o povolenie a nepoužívajte blesk.

Vždy je dobré sa spýtať, než odfotíte niečie dieťa (alebo fotku dokonca zverejníte na sociálnych sieťach), aby ste rešpektovali hranice a vôľu rodičov. Použitie blesku môže vážne podráždiť oči dieťatka, nezabudnite ho pred zhotovením fotografie vypnúť.

5. Neberte so sebou malé deti.

Aj keď sú vaše deti určite roztomilé a dobre vychované, nechajte ich pri návšteve novorodenca doma. Nielenže prítomnosť ďalších ľudí môže u čerstvých rodičov a bábätka vyvolať zvýšenú úzkosť, ale riskujete aj šírenie baktérií, či už sú vaše deti choré, alebo nie. Nechajte preto zoznamovanie detí a spoločné hranie na dobu, kedy bude bábätko dostatočne staré na to, aby sa mohlo zapojiť.

6. Ponúknite pomoc.

Ponuka pomoci môže byť skvelým spôsobom, ako premeniť návštevu na niečo, čo vašim blízkym tiež uľahčí – či už ide o prinesenie jedla, alebo pomoc s ostatnými súrodencami počas návštevy. Záleží, ako blízky vzťah s rodinou máte, sami určite spoznáte, čo je vhodné.

7. Nezdržujte sa dlhšie, než je vhodné

Novopečení rodičia síce ocenia podporu a návštevy po narodení dieťaťa, ale je dôležité, aby ste to s návštevou neprehnali. Dôležitú úlohu opäť zohráva, v akom ste s čerstvými rodičmi vzťahu. Ak ste napríklad na návšteve u svojej sestry alebo inej blízkej rodiny, môžete zostať celý deň a pomáhať jej s domácnosťou či ostatnými deťmi. Pokiaľ ste však na návšteve u kamarátky, bude pravdepodobne vhodnejšia zhruba polhodinová návšteva. Komunikujte s hostiteľmi a vnímajte celkovú atmosféru Vždy je vhodnejšie zostať radšej kratšiu dobu a dať čerstvý rodičom a bábätku priestor a zbytočne ich nestresovať.

Lauren Soderberg
Manželka jedného vysokého hezouna, mamička dvoch temperamentných detí, milovníčka trápne dlhých hashtagov a emotikonov s jednorožcom. A samozrejme detí.

Nákupný košík
Návrat hore
Horúce letné zľavy až 30 %
This is default text for notification bar