Ako bezpečne prežiť leto s bábätkom?

Leto s bábätkom môže byť veľmi zábavné, ale nezabudnite dodržiavať tieto bezpečnostné tipy, aby bolo dieťatko počas letných radovánok v bezpečí a zdravé.

Bezpečné použitie autosedačky

V súvislosti s autosedačkou je treba vždy pamätať na 2 dôležité bezpečnostné tipy:

1. Nikdy nenechávajte dieťa v aute
Každé leto sa objavujú desivé príbehy o týchto tragických úmrtiach. Rodičia, ktorí by prisahali, že sa im to nikdy nemôže stať, si „len na minútku“ odbehnú a zabudnú svoje dieťa v rozpálenom aute. Prilepte si na volant pásku s nápisom “Dieťa!”. Položte kabelku a mobil na zadné sedadlo vedľa autosedačky, aby ste boli nútení sa pred vystúpením z auta obzrieť. Urobte všetko preto, aby ste tejto tragédii predišli. Aj keď to čítate a hovoríte si: “To by sa mi nikdy nemohlo stať,” – presne to si hovorili aj mamičky, ktorým sa to stalo.

2. Pred usadením dieťatka do autosedačky skontrolujte jej teplotu
Konštrukcia aj sedátko autosedačky sa môžu na slnku veľmi zahriať. Usadenie dieťatka do sedačky bez toho, aby ste ju nechali vychladnúť, môže spôsobiť popálenie – preto pred nastúpením dávajte pozor, či nie je na auto príliš vyhriate a sedačka rozpálená. Ideálne je použitie tienidla a vyvetranie auta či jeho vychladenie pomocou klimatizácie.

Pozor na vyčerpanie z tepla

Dojčatá sú náchylnejšie na vyčerpanie z tepla ako staršie deti a dospelí, preto buďte v horúcom počasí s bábätkom opatrní. Oblečte ho do ľahkých vrstiev, ktoré môžete v prípade potreby vyzliecť, pokiaľ bude príliš horúco. Majte neustále po ruke vodu a bábätko ovívajte či ľahko pokropte vodou, aby ste udržali jeho telesnú teplotu na normálnej úrovni.

Pozor na rozpálené hojdačky, šmykľavky a pod.

Bábätká sa rada pohojdajú alebo skĺznu, ale povrch hojdačiek, šmykľaviek a ďalších atrakcií na detskom ihrisku môže byť na priamom slnku veľmi horúci čo môže byť nebezpečné. Pred ich použitím skontrolujte teplotu povrchu, aby ste predišli popáleniu. Horúcu hojdačku či šmykľavku polejte studenou vodou alebo ich skúste na chvíľu zatieniť, prípadne zvážte, či nebude pre návštevu ihriska vhodnejší menej horúci deň.

Používajte opaľovací krém a pokr ývku hlavy

Snažte sa, aby dieťatko nebolo vystavené priamemu slnku, najmä medzi 10. a 14. hodinou, kedy býva najväčšie horúco. Bábätko dôkladne namažte opaľovacím krémom, ideálne 20-30 minút pred odchodom z domu. Pokiaľ budete vonku dlhšiu dobu, nanášajte opaľovací krém znovu každé 2 hodiny alebo podľa pokynov na fľaštičke. Deti majú citlivú pokožku, preto je najvhodnejšie použiť opaľovací krém špeciálne vyvinutý pre nich.

Pri vode buďte pozorní a ostražití

Utopenie je jednou z hlavných príčin úmrtí malých detí a toto nebezpečenstvo sa nevyhýba ani dojčatám. Stačí chvíľkové ohliadnutie na druhú stranu a dojča sa môže preguliť do vody, hoci sa možno doteraz nikdy neprevaľovalo. K utopeniu bohužiaľ často dochádza pod „dohľadom“ dospelého, ktorý sa na chvíľku dal s niekým do reči, či sa nechal rozptýliť telefónom alebo starostlivosťou o iné dieťa. Tonutie obvykle neprebieha tak, ako si predstavujete – s krikom, šplechaním apod. ale väčšinou ide o tichý boj, ktorý zostane nepovšimnutý, kým nie je príliš neskoro. Počas pobytu pri vode je nutné nenechať sa rušiť a rozptyľovať telefónom ani ničím iným.
Vo vode používajte záchranné vesty a plávacie pomôcky, ktoré sa bezpečne obopínajú okolo dieťaťa, a nie len na rukách, odkiaľ môžu ľahko skĺznuť.

Pozor na letné bacily a hmyz

Hoci u starších detí a dospelých sa zdá, že sa môžu ľahšie nakaziť v chladnom období, mnohým vírusom a baktériám, ktoré môžu infikovať bábätká, sa v teplejšom prostredí darí lepšie, napríklad tzv. Siedma detská choroba – Syndróm ruky, nohy, ústa. Preto aj v lete zachovajte ostražitosť a používajte dezinfekciu.
Dávajte tiež pozor na chrobáky a včely. Uhryznutie hmyzom sa môže ľahko zapáliť, navyše hmyz môže prenášať aj rôzne infekcie.

A ktoré bezpečnostné tipy lete dodržujete vy?

Angela Silva
Angela vyštudovala bakalársky odbor Cvičenie a wellness a je certifikovanou osobnou trénerkou NASM, ktorá sa špecializuje na popôrodné fitness a rekonvalescenciu. Rada píše, vtipkuje a trávi čas s rodinou, najlepšie pri rybárčení. Veľa svojich životných dobrodružstiev zdieľa na Instagramovom profile @angelagrams

Nákupný košík
Návrat hore
Horúce letné zľavy až 30 %
This is default text for notification bar