Tehotenstvo počas leta: 9 užitočných tipov pre zaistenie pohody6 tipov pre mesiac bezpečnosti detí

Ako nastávajúca mamička máte možno počas horúcich letných mesiacov obavy o svoje dieťatko, tehotná ste však vy. Leto býva počas tehotenstva náročným obdobím, pretože teplo a vlhko sťažujú udržanie pohodlia. Ak máte obavy ako zvládnete tehotenstvo počas leta, máme pre vás riešenie. Tu je niekoľko tipov, ako sa pri tehotenstve udržať v pohode aj v priebehu letných mesiacov.  

 

Dodržujte pitný režim

Jednou z najdôležitejších vecí, ktorú môžete v lete urobiť, aby ste sa ochladili, je piť veľa tekutín. V tehotenstve je potrebné dbať na hydratáciu obzvlášť starostlivo, pretože dehydratácia môže viesť k zdravotným problémom u vás, aj u vášho dieťatka. Pite vodu, džúsy a ďalšie tekutiny počas celého dňa a vyhýbajte sa nápojom s kofeínom a pochopiteľne alkoholu. 

 

Noste vzdušné oblečenie

V tehotenstve vám je pravdepodobne neustále teplo, preto je dôležité nosiť oblečenie, ktoré vám pomôže trochu sa ochladiť. Dobrou voľbou sú prírodné tkaniny ako bavlna či ľan – sú priedušné a nepotíte sa v nich. Vyhnite sa syntetickým materiálom ako polyester, ktoré môžu zadržiavať vlhko. Ak je to možné, obliekajte sa do voľného oblečenia, aby mohol okolo vášho tela cirkulovať vzduch. 

V letných horúčavách najradšej nosíme ľahké tričká alebo tielka, maxisukne, plátené nohavice a tehotenské šortky. Maxišaty sú tiež skvelou alternatívou, ktorá vám pomôže s ochladením. Vhodné je tiež investovať do aspoň jedných tehotenských plaviek. Možno si myslíte, že ich nevyužijete, no verte nám: plávanie v tehotenstve je úžasný pocit!

 

Snažte se zdržiavať chladnom prostredí

Keď je vonku horúco, môže byť ťažké udržať chlad v interiéri. Zaistite, aby bol váš domov čo najchladnejší, a to za pomoci ventilátorov alebo klimatizácie. Ak klimatizáciu nemáte, snažte sa tráviť čas v chladnejších priestoroch, ako sú pivnice alebo knižnice. Keď ste počas dňa vonku, snažte sa čo najviac zdržiavať v tieni. 

 

Ponorte sa do vody

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa v lete ochladiť, je kúpanie v bazéne. Plávanie je skvelou formou cvičenia pre tehotné ženy a zároveň vám pomôže zostať v pohode. Pokiaľ nemáte prístup k bazénu, skúste si dopriať osviežujúcu sprchu alebo kúpeľ. 

 

Starostlivo plánujte svoje aktivity

V lete je dôležité starostlivo plánovať svoje aktivity, aby ste to v horúčave neprehnali. Vyhnite sa pobytu vonku v najteplejšej časti dňa, čo je obvykle od 10 do 16 hodín. Ak musíte byť vonku, robte si často prestávky a nájdite si v tieni chladné miesto k odpočinku. Snažte sa naplánovať všetky namáhavé aktivity, ako je pešia turistika alebo beh, na skoré ráno alebo večer, kedy je vonku chladnejšie. 


Používajte opaľovací krém

Pri pobyte vonku, obzvlášť počas tehotenstva, používajte ochranný krém, pretože vaša pokožka je v tomto období náchylnejšia na spálenie. V letných mesiacoch je vhodné nosiť pri pobyte vonku klobúk, ktorý chráni tvár pred slnkom. 

 

Spoznajte príznaky úpalu

Počas tehotenstva ste k úpalu náchylnejšia, než obvykle. K úpalu môže dôjsť vtedy, keď sa vaše telo príliš rozpáli a začne sa nadmerne potiť. Medzi príznaky úpalu patrí pocit na omdletie, závraty alebo točenie hlavy, nevoľnosť, bolesti hlavy a zrýchlený pulz. Ak začnete pociťovať tieto príznaky, presuňte sa na chladnejšie miesto a pite veľké množstvo tekutín. Ak príznaky neodoznia, zavolajte lekára. 

 

Ochlaďte sa zmrzlinou

Aj keď je pitie veľkého množstva vody dôležité, v lete počas tehotenstva pravdepodobne dostanete chuť aj na chladivú pochúťku. Nanuky, zmrzlina či ľadová triešť môžu bezpochyby uspokojiť vašu chúťky, no nepreháňajte to s nimi. Odporúčame vám vyrábať si vlastné nanuky alebo chladenú limonádu, ktorú môžete popíjať v priebehu celého horúceho dňa. Do vody pridajte citrón, uhorku, lístočky mäty alebo jahody, ktoré ju osviežia a osladia. 

 

Odpočívajte 

Ak máte pocit, že si potrebujete odpočinúť, urobte to! Čo i len rýchly 30 minútový spánok počas dňa vám dodá novú dávku energie, ktorá vám vydrží až do večera.

 

Dodržiavaním týchto rád si môžete zaistiť pohodlné a bezpečné tehotenstvo v letných mesiacoch. Pite veľa tekutín, noste vzdušné oblečenie a často si robte prestávky, aby ste sa vyhla prehriatiu. A ak vám začne byť príliš teplo, nezabudnite si nájsť chladné miesto k odpočinku a rehydratácii. S trochou plánovania a opatrnosti si môžete letné počasie užívať aj pri nosení bábätka. 

Nákupný košík
Návrat hore
Owlet-Days so zľavami až 38 %!
This is default text for notification bar