10 spôsobov, ako sa môžu otcovia zblížiť s bábätkom

Ako sa môžu otcovia nadviazať puto s novorodencom? Ak ste otcom novorodenca, je tento príspevok určený práve vám – čítajte ďalej a dozviete sa niekoľko tipov a odporúčaní. A pre všetky mamičky, ktoré čítajú, neváhajte sa o tieto užitočné informácie podeliť so svojím manželom!

Ako dosiahnuť, aby si dieťa vytvorilo puto s otcom

Či už sa jedná o vaše prvé, štvrté, piate alebo dokonca šieste dieťa, je veľmi dôležité, aby ste sa s novorodencom zblížili. Vaša žena bude mať k mimiku zvláštny vzťah, veď ho nosila 9 mesiacov! Mnoho oteckov má pocit, že musí počkať, až bude dieťa staršie, aby si k nemu mohli vytvoriť zvláštny vzťah, ale dobrá správa je, že môžete začať hneď v okamihu, keď privítate svoje bábätko na tomto svete! Dieťatko vás potrebuje rovnako ako vašu ženu. Hľadáte najlepšie spôsoby, ako si vytvoriť vzťah so svojim bábätkom? Tu je 10 návrhov:

  1. Držte dieťatko v náručí: Či už je mamička v práci, venuje sa sama sebe, alebo je jednoducho len rad na vás, aby ste sa o dieťa starali, uistite sa, že trávite čas tým, že svoje bábätko držíte v náručí. Budete ho môcť utešiť a pozrieť sa mu do očí, čo pomôže dieťatku uvedomiť si, že otec je niekto, komu môže dôverovať a na koho sa môže spoľahnúť.
  2. Vezmite si nočnú smenu: Nočné smeny nie sú len pre mamičku, ale je to skvelá príležitosť aj pre otecka, aby sa s bábätkom zblížil. Počas nočného pokoja je ideálny čas, kedy môžete svoje dieťatko pritlačiť k sebe a dať mu najavo, ako veľmi ho milujete. Nielenže si tak začnete vytvárať puto so svojim bábätkom, ale získate aj plusové body za pomoc mamičke.
  3. Upokojte bábätko: Je dôležité, aby dieťatko vedelo, že mamička nie je jediná, kto mu môže dať to, čo potrebuje. Namiesto toho, aby ste bábätko odovzdávali, akonáhle začne plakať, venujte pár minút tomu, aby ste sa ho pokúsili upokojiť sami. Držanie bábätka v náručí s hojdavými pohybmi by malo obvykle stačiť. Dieťatko tak spozná, že aj vy môžete byť zdrojom útechy.
  4. Robte s dieťatkom hlúposti: Deti milujú bláznivé tváre a zvuky. Bláznivé tváre obvykle vedú k úsmevu a pri troche šťastia aj k smiechu dieťaťa. Milujú aj bláznivé zvuky. Žvatlanie je skvelý spôsob, ako sa s vaším dieťatkom zblížiť.
  5. Zoberte ho na prechádzku: Dôležité je vziať bábätko na prechádzku do prírody. Nemusí to byť práve nejaké úžasné miesto, stačí aj prechádzka okolo bloku! Dieťatko bude rado vnímať všetky nové výhľady a zvuky, ktoré mu vonkajšie prostredie ponúka. A keď už budete vonku, používajte kočík alebo nosítko, ktoré dieťatku umožní, aby na vás po celý čas videlo. Nosítka umožňujú, aby vám bolo bábätko nablízku, čo napomôže zblíženiu.
  6. Plienková služba: Možno to neznie ako najlepší spôsob zbližovania, ale bábätko treba prebaľovať mnohokrát denne, takže to môžete využiť. Je to čas, kedy sa môžete s bábätkom rozprávať, štekliť ho na prstoch a zaistiť, aby sa vo vašej blízkosti cítilo príjemnejšie.
  7. Buďte súčasťou uspávacieho režimu: Po príchode bábätka sa s manželkou porozprávajte o zavedení dôsledného uspávacieho režimu. Spoločne môžete prebrať, aké činnosti by ste chceli robiť. Medzi obľúbené aktivity patrí čítanie knižiek, spievanie pesničiek, maznanie, čas na modlitbu atď. Ak ste otecko, ktorý celý deň pracuje a domov sa vracia až večer, je to naozaj veľmi dôležitý čas na zblíženie s dieťatkom, keď ste sa mu nemohli venovať cez deň.
  8. Dieťatku spievajte a čítajte: Zvuk vášho hlasu je pre bábätko upokojujúci. Čím častejšie váš hlas bude počuť, tým viac ho bude spoznávať a nachádzať v ňom útechu. Držanie dieťatka v náručí, zatiaľ čo mu spievate alebo čítate, napomáha vytváraniu vzájomného puta.
  9. Vyhraďte si na dieťatko čas: Ak ste prvýkrát otcom, musíte si na nového človiečika vo svojom živote urobiť čas. Pri vašom nabitom programe pred narodením dieťaťa je ľahké zabudnúť na to, aby ste si na svojho drobčeka urobili čas, až príde na svet. Je to však veľmi dôležité, aby mohlo dôjsť k zblíženiu.
  10. Detské nosítko: Ako bolo uvedené vyššie – nosítko môžete nosiť aj vy! Často vidíte mamičku, ako chodí s bábätkom pripútaným na hrudi, keď sa stará o domácnosť. Teraz je rad na vás! Aj keď si ho nasadíte len na pár minút, pomôže to vášmu dieťatku cítiť sa vám nablízku a umožní to nadviazať vzájomné puto.

Pokud jste novopečený tatínek, doufáme, že vám tento seznam pomůže a inspiruje vás, místo aby vás zahltil. Pamatujte, že to, že jsme uvedli deset tipů, neznamená, že musíte dělat všechny. vyberte si jeden nebo dva a vyzkoušejte je. Nebojte se, pokud to zpočátku nepůjde přirozeně; časem vaše láska a obdiv porostou a v důsledku toho poroste i vaše touha po sbližování. Vztah s vaším novým miminkem je velmi obohacující!

Tým blogu Owlet
Tento blog vznikl jako týmová práce! Na blogu přispívají jak odborníci na spánek, tak i maminky a tatínkové, kteří jsou na rodičovské dovolené poprvé.

Nákupný košík
Návrat hore
Horúce letné zľavy až 30 %
This is default text for notification bar